Troels Bech

Lars Høgh – om hverdagen i fodbold fra de første dage med betalt fodbold til idag

Lars Høgh har været med i alle årene som først amatør, så kontraktspiller og siden fuldtidsprofessionel. Den lange rejse indbragte ham tre danmarksmesterskaber, tre pokaltitler, fem gyldne bure som årets bedste målmand, et par nedrykninger og den antageligt ubrydelig rekord med 817 førsteholdskampe for den samme topklub, OB Siden blev han titelvindende sportsdirektør for OB, og dernæst målmandscoach i en række danske topklubber og de seneste 12 år også for det danske A-landshold.

Lars minder mig om den smukke kendsgerning, at selv den skarpeste professionelle er startet som glad amatør. Således fortæller han da også om tiden, hvor han som ynglingespiller blev inviteret til at træne med OB´s seniorhold, som han lige nåede at blive danmarksmester med i 1977. Og selv om træner Richard Møller Nielsen insisterede på at træne mere end konkurrenterne, var spillerne amatører i både den ene og den anden forstand. Lars fortæller malerisk om dengang i 1978, da han blev tilbudt sin første kontrakt af Richard under transport af et mål, og om hvordan de to nærmest tabte målet, da Lars udbad sig betænkningstid.

Lars skrev dog under uden at det ændrede voldsomt i hans hverdag. Den store forandring kom, da OB fulgte i kølvandet på Brøndby IF, og indførte fuldtidsprofessionel fodbold i slutningen af 1980´erne.

Det er interessant at høre Lars fortælle om udviklingen af hans mindset, som både gjorde ham til en vinder og en evigt ung målmand, og siden til en stor inspiration for den seneste generation af danske topmålmænd. Og for egen regning vil jeg også hævde, at Lars´ positive livssyn er hans stærkeste våben i den hårde kamp, han nu kæmper mod kræft. Hør ham i min podcast fortælle om sin tro på et stærkt forår og derfor også en spændende sommer med EM på hjemmebane.

Her vil meget hvile på de danske målmænds skuldre, og Lars fortæller om, hvordan han arbejder med dem på og især udenfor banen.

Han fortæller også om sin hverdag i de klubber, han har samarbejdet med som målmandskonsulent. Det er en ganske anderledes tilknytning end de fleste andre målmandstrænere i verden og kræver en særlig konstellation med en hverdagstræner.

Jeg har arbejdet med Lars i flere omgange, og jeg har som andre haft mine betænkninger ved modellen, hvor Lars oftest har trænet 1 eller 2 gange om ugen for derudover at coache klubernes 1.holdsmålmand via telefon eller skype. Det udfordrer normen, hvor målmandstræneren arbejder lige meget med truppens 3 målmænd og oftest også de bedste ungdomsmålmænd. Det kan også få en cheftræner til at savne den daglige kontakt med en vigtig sparringspartner og vanskeligtgøre integrationen med den øvrige stab.

Jeg ville da også til hver en tid foretrække Lars på fuld tid. Han har dog taget beslutningen om denne arbejdsform for at kunne opretholde en balance der passer til hans livstil, og den fasthed kan flere nok lære lidt af.

Og så må jeg sige, at jeg har set hans samarbejde med den anden målmandstræner og truppens målmænd fungere på så højt niveau, så en række af hans elever er blevet landsholdsmålmænd.

For Lars er dygtig – og manden har så meget autentisk feelgood faktor, at de fleste går fra et møde eller en samtale med ham med et højere energiniveau.

Prøv det selv – klik dig ind på Podcast “Lars Høgh – en målmands hverdag”

Lars Høgh – om hverdagen i fodbold fra de første dage med betalt fodbold til idag

Siden vi indførte betalt fodbold i 1978 har dansk fodbold ændret sig dramatisk. Og jeg har haft det sandsynligvis bedste vidne til den udvikling, Lars Høgh, som første gæst i min podcast serie om fodboldens hverdag.

Læs mere

Kontakt

Skal vi skabe det næste store strategiske samarbejde?
Telefon +45 21754139
troelsbech@icloud.com